Konst

På Boda Gård finns en samling konst från en hel livstid av kreativ rastlöshet.

Konstnären Tord Olsson har varit verksam sedan 1960-talet och genom åren skapat alster som är starka i färg och form, konst som lockar till skratt emellanåt, ilska ibland och känslor alltid. Tord Olsson är mest känd som ansvarig för den konstnärliga utsmyckningen av Royal Viking Hotel i början av åttiotalet samt hyllade separatutställningar på bland annat Galleri Origo. Stilen han gjort sig känd för grundas i en sällsynt kreativ blandteknik där sirligt snidade polykroma reliefer bryts av färgade rep och oljemålad duk. Konstnären har tagit för vana att nyttja lokala fynd som drivved från stranden vid den lilla sjöboden i skärgården eller övergivna föremål från sedan länge nerlagda jordbruk i Roslagen och givit tingen ett nytt liv i en ny, modern kontext.

Att kliva in bland konsten på Boda Gård är att göra en tidsresa i samtiden. Här finns samhällskommentarer från kalla krigets dagar som känns plågsamt aktuella än idag. Eller är det idag igen? Här finner du motiv från trakten med avbildningar av lokala hjältar bredvid clowner som ska locka till skratt, men också till eftertanke.

Du finner banbrytande glaskonst från Orrefors, inte av en glaskonstnär utan av en modig kreatör som inte ville kännas vid det gamla brukets inbillade begränsningar. Du finner lek med dockor och brädspel om mänskligheten under samma tak. På Boda Gård finner du konst som roar och oroar, berör och ställer frågor. Allt skapat av en man som aldrig brytt sig om att ställa sig in eller sitta nöjd.

 

 

0